Thursday, November 3, 2011

korban oh korban!!!

as salam...
skrg dah pkul 3.40 pm...lg 1 jam 30 dah nak blik rumah..
hoooraaaayyyyyy...esok aku dah nak balik kg beraya dgn familyku...
nak balik dgn ape ea????
hehe...kali ni balik dgn 'ferrari' la..(hehehe kwn ak ckpla..katanya kereta 'ferrari')
'Ferrari' hr ni still at workshop lg..
habis duit aku terbang.......adoiiiiiii....nak uat camne kan nak balik rayakan..
xpe la asalkan semuanya selamat kan..
ni la TN 530 y byk jasa...haha
ni la 'Ferrari' tuuu...haha

ok la esok dah nak balik kg dah raye dgn my love family..
abah.. maa  & adik tunggu along,angah n achik kt umah ea..
insyaALLAH ktorg bertolak selepas suboh..(xtau la2 kol bpe ea slps suboh..hehe..tau2 jela kn)
tapi kali ni sambut raya biasa2 jer..ea la xuat korban pon..
maa cakap nak buat nasi hmpit tp aku dah puas la makan ns himpit tuuu...
jahatnya aku kn..(ishh xbaik betolla)
so pg raya mkn ns lemak la jwbnya..hehe..(best gak lame dah xmkn ns lemak maa masak kn..)
ok la buat semua selamat hari raya aiduladha..
maaf zahir batin ea...(^-^)

Thursday, September 29, 2011

KAWAN @ SAHABAT - Ungkapan Yg Berbeza Tp Mengandungi Makna Yg Sama




1) kawan tu bkn mcm main FUTSAL.
   Mula-mula kejar.. dah dapat sepak...

2) kawan tu bkn mcm main SKATE.
   Mula-mula gosok..lepas tu pijak....

3) kawan tu bkn mcm main RAGBI.
   Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang.

4) kawan tu bknnya mcm PAMPERS...
   dah pakai, buang..

5) kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS.
   Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.

6) kawan tu bkn mcm PELANGI. Hari cerah
   takde..hujan gerimis baru muncul..

7) kawan tu bkn mcm KERETA.
   Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..

8) kawan tu bkn mcm CHIPSMORE..
   kejap ade kejap takde..

9) kawan tu bkn mcm BANK.
   Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik.

10) lagi.....kawan tu mcm ape ye ??? ?
 Haa..kawan tu mcm  AWAK LA. .

bila saya hantar msg, awak akan baca msg saya dgn teliti sampai habis....dan tersenyum2...

Walau ape pun tanggapan org tentang kawan..
 Bagi saya, kawan tu penting.

Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya..

Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara.

Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya dan tidak akan pernah melaga2kan kawan-kawan..seorang kawan juga akan menutup mata dgn kelemahan @ kekurangan kawannya, bukan mengutuk @ mengata @ menjaja kekurangan itu kpd org lain..seorang kawan juga tidak akan pernah ada niat utk memutuskan perhubungan dgn kawannya apatah lagi menzahirkan utk memutuskan perhubungan dan menjadikan kawan sebagai musuh (itu sbnarnya lawan)..kalo x nak berkawan, awal2 lagi jgn cari kawan, lebih baik dok sorang2 sejak mula2 lagi..tp siapa dpt melawan takdir n kehendak Allah SWT..seseorang mukmin itu bersaudara antara satu sama lain..di dlm kubur nanti, malaikat akan bertanya tentang hubungan kita dgn saudara kita so, bila kita dah memutuskan perhubungan dgn kawan @ saudara seislam kita, apa yg kita nak jawab kat malaikat nnt??? (FIKIR2 DAN RENUNG2KAN) 
kalo kawan x dianggap penting, lebih baik hidup sorang2 kat dalam hutan or gua..orang yg menganggap kawan tidak penting adalah orang yang paling bodoh di dunia..

kata-kata orang bijak pandai : sebelum kita menilai kebaikan dan keburukan kawan @ org sekeliling, adalah lebih baik kita menilai kebaikan n keburukan diri sendiri dulu..orang yg x berbuat baik sesama kawan @ saudara tidak berhak utk menilai kebaikan @ keburukan seseorg kawan..padang cermin dan nilai diri sendiri dulu baru bleh kata kat org mcm2..
Iman, Maruah n Ketaqwaan seseorang hanya berhak dinilai oleh Allah SWT..siapa kita utk menilai Iman seseorang, Maruah seseorang dan Ketaqwaan seseorang???? (RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL)..

SAHABAT SEJATI IALAH ORG YG BERKATA BENAR, BUKAN YANG MEMBENARKAN KATA-KATA ANDA!!!!

Thursday, July 28, 2011

special day...

As salam..

special day for me..dah sebulan dah berlalu..it's my lovely father's besday..18hb 6 y ke 50..abah dah masuk 50 la..maa bgtau kt aku nak buat surprise kt abah besdat y ke 50..

mula2..aku xtau nak balik ke x sebab..cam biasa la aku kan tiap2 minggu bz je manjang..kelas la..tp aleh2..kelas cancel lak hr2..hehe..mmg aku bleh blik la jwbnye..maa ckp kt aku awl2 lg tp aku dok berdolak dalik xtau nk blik ke x..lg st tgh bln2 fhm2 je la kewangan aku cmne kn..:)

tp ble kelas xde..aku pon decide la blik majlis ni bknnye selalu buat kn..setahun sx je smbutnye..plak2 y ke 50..sblm ni xpernah pon buat cmni..aku pk2 duit bleh cri kn..aku takut lau aku xblik ade pape berlaku nanti aku akan menyesal seumur hidup..nauzubillah...

so aku ambil keputusan balik raikan hari lahir abahku bersama family tersayang...

abah xtau..buat surprise..abah mmg terkejut gak la..ni buat antara family aku je n jemput mok nah je..tok guru ngaji aku untuk baca doa selamat..

sumenye berjalan lancarn sume enjoy..

lauk2 maa buat sdappppp sgt......i love it....

along saaaaaaayaaaaaaang maa n abah.....(^_^)

majlis baru nak mula..

masa nak makan...

seleranya makan...sdapppp sgt...

abah..potong kek byk2 ea..

so sweet...i love maa n abah...

Thursday, July 21, 2011

selamat kembali...

As salam semua...

hehehe..hr ni br nk buat blog balik la..dlu buat blog sbb bisness internet punye psl tp hr ni xnk da..nk uat untuk diri sendiri lak..ea la sblm2 ni aku suke sgt tulis diari..tp skrg ni kn zaman dah canggih sume dgn teknologi moden kn..kita leh berhubung nga fb, twitter n macam2 lg la kn..aku sebenarnye bkn tau sgt psl blog2 ni..tp ble aku tgk n bce blog mmbr2 best la plak kn..hehe..aku pon terpk baik buat blog sndri lak tgk cmne kn..ok la stop dlu la ea..